7 zaručených tipů, jak rychle prodat nemovitost

29. listopad 2022
5 min

Prodej nemovitosti je zpravidla zdlouhavý a náročný proces. Zejména tehdy, když potřebujete z jakéhokoliv důvodu rychle prodat, to může být problém. Proto vám přinášíme 7 zaručených tipů, jak rychle prodat byt nebo dům. Pojďme na to.

Jak rychle prodat byt nebo dům při běžné situaci?

Prodej bytu nebo domu určitě výrazně zrychlíte, když dopředu vyřešíte všechny právní vady nemovitosti, správně určíte její cenu, uděláte profesionální prezentaci a dostatečnou propagaci a vyberete kvalitního zájemce.

Ani jeden z těchto kroků však negarantuje super rychlý prodej. Pokud tedy potřebujete prodat nemovitost s jistotou téměř okamžitě, tak na konci článku přinášíme dva tipy, které vám s tím pomohou. Pojďme na to.

1. Nejprve řešte právní vady

Při prodeji je třeba nejprve začít u vás. Jsou totiž okolnosti, které mohou zhatit celý prodej nebo ho minimálně výrazně zpomalit. Těmito okolnostmi jsou právní vady nemovitosti. Za tímto pojmem se může skrývat například to, že vlastníte jen spoluvlastnický podíl nemovitosti, na nemovitosti je věcné břemeno, nemovitost je zároveň zástavou, nesouhlasí hranice pozemku, některá ze staveb je postavená načerno nebo třeba není příjezdová cesta na vašem pozemku.

Řešení těchto vad tedy může spočívat v tom, že odkoupíte zbylý podíl, pokusíte se odstranit věcné břemeno, očistíte nemovitost od zástavy, zastavíte exekuci, zanesete na katastr správné údaje o pozemku, černé stavby zkolaudujete a odkoupíte pozemek, kde je příjezdová cesta. Vše z toho může trvat pěkně dlouho a mohlo by vám to zkazit třeba i již sjednaný prodej. A to by byla velká škoda.

Ke zjištění těchto vad vám pro začátek jistě pomůže nahlédnout do katastru nemovitostí, kde se nachází list vlastnictví i katastrální mapa. Zde pak můžete nalézt zástavy, exekuce, věcná břemena, špatně zakreslený pozemek, cestu vedoucí mimo váš pozemek nebo nezkolaudované části budovy. U bytu je pak třeba zkontrolovat zejména to, zda nejde o nebytový prostor, ateliér nebo studio, což by nepříznivě ovlivnilo prodejní cenu.

Jsou ale samozřejmě situace, kdy nedokážete odstranit některé z právních vad. Pro tyto příležitosti jsme pro vás připravili články Jak na prodej nemovitosti se zástavním právem, Jak prodat nemovitost s exekucí i Jak prodat nemovitost s hypotékou.

právní vady nemovitosti

2. Správně určete tržní cenu nemovitosti

Rychlost prodeje bytu nebo domu zásadně ovlivňuje také správné určení tržní ceny nemovitosti. Kvůli vysoké ceně nemovitosti se vám nemusí ozývat zájemci. Když pak navíc cenu snížíte, v zájemcích to může vzbudit pochybnosti. Přijdete tedy zbytečně o čas i možné kupce. Naopak nízká cena sice vyvolá velký zájem, ale můžete kvůli ní prodělat klidně i milióny. Jak tedy na správné určení tržní ceny nemovitosti?

Cenu rozhodně neurčujte jen z cen podobných nemovitostí v inzerci. Z inzerce se totiž nikdy nedozvíte, jak dlouho tam ta nemovitost je a za kolik se nakonec prodá. Navíc se i dva podobné byty ve stejné ulici mohou cenově lišit i o několik miliónů. Doporučujeme proto si rozhodně při určování ceny nemovitosti nechat poradit, popř. alespoň využít službu odhad ceny nemovitosti. Tato počáteční investice se rozhodně vyplatí. Více jsme o tom psali v článku Jak na odhad ceny domu nebo bytu.

3. Nepodceňujte přípravu nemovitosti k prodeji

Krom ceny ovlivní rychlost prodeje i atraktivní prezentace nemovitosti. Pokud máte hezký byt nebo dům, ale odfláknete prezentaci, nikdo se vám nemusí ozvat. Nepodceňujete ji. Opak vás bude zbytečně stát čas i peníze. Míň zájemců totiž často znamená i nižší prodejní cena. Jak na prezentaci?

Základem prezentace je kvalitní home staging, který je ve zkratce atraktivní úpravou interiéru i exteriéru nemovitosti. Obvykle je dobré odstranit všechny viditelné menší i větší vady, vymalovat, odstranit starý nábytek a zbytečné harampádí. Výsledek by měl být krásný a neutrálně a minimalisticky vybavený interiér bytu nebo domu. Pokud si jednoduše zájemci z fotek byt nebo dům zamilují a dovedou si v něm představit svůj další život, máte vyhráno.

home staging při prodeji nemovitosti

Druhou zásadní složkou prezentace jsou tedy fotky, videa a třeba i webová prezentace. Čím dražší nemovitosti, tím více prezentačního materiálu byste měli mít. Nemusíme snad ani říkat, že fotky mají být profesionální. Výhodou videa je pak i skutečnost, že může snadno a rychle zprostředkovat příjemný zážitek z nemovitosti a jejího okolí. Stejně tak je dobré přinést klientům možnost 3D prohlídky s pomocí Matterportu.

Statisticky atraktivní prezentace zrychluje prodej až dvakrát a umožňuje navýšit cenu nemovitosti o 10-15 %. Pokud tedy chcete prodat rychle a za dobrou cenu, udělejte vše pro kvalitní prezentaci.

4. Dbejte na kvalitní propagaci nemovitosti

Rychlost prodeje také zásadně ovlivní, zda se inzerát o prodeji nemovitosti dostane k co největšímu počtu zájemců. Inzerujte proto na nejznámějších realitních portálech, k nimž rozhodně patří Sreality.cz, České reality, Bezrealitky, iDNES reality a Sbazar.cz. Určitě se pak nespoléhejte jen na jeden ze serverů a připlaťte si také za topování, díky kterému bude váš inzerát neustále mezi prvními.

Nezapomeňte ale také na sociální sítě, jako je Facebook a Instagram. Ve všech případech by váš inzerát měl být atraktivní, jasný, všem na očích a se správnou tržní cenou.

Propagace na sociálních sítích

Zajímavou možností je propagovat nemovitost také ve vašem okolí, například reklamní plachtou nebo letáky. Výhodou této propagace je fakt, že cílíte na lidi, kteří to tam znají a mají to blízko. Koupit si v okolí nemovitost na pronájem nebo pro děti tak pro ně skýtá mnoho výhod a jsou často ochotni si připlatit. Více jsme se o propagaci rozepsali již v 10 tipech, jak správně inzerovat.

5. Vybírejte zájemce s hotovostí nebo předschválenou hypotékou

Zdržení prodeje mohou představovat i obstrukce s platbou. Pokud totiž vyberete zájemce, který ještě ani nezačal jednat o hypotéce, rozhodně tím prodej oddalujete možná i o dva až tři měsíce. To pak ani nemluvím o možnosti, kdy zájemce nakonec hypotéku nedostane a vy můžete začít s prodejem od začátku.

Vhodné je proto dát šanci zájemcům, kteří mají již předschválenou hypotéku. Ještě lepší je pak zvolit ty, kteří mají peníze v hotovosti. Tehdy totiž už nic nebrání tomu, abyste podepsali smlouvu, dali na katastr návrh na přepsání nemovitosti a zájemce složil peníze do úschovny.

Pokud však máte jen zájemce bez předschválených hypoték, doporučujeme alespoň, abyste jim hned doporučili sehnat si hypotečního poradce. Jeho služby jsou zpravidla zdarma, ale dokáže uspíšit a zjednodušit celý schvalovací proces v bance.

Pomoci může také, když do prodejní smlouvy zahrnete sankce pro případy, že by kupující nedodržel sjednané termíny.

Jak rychle prodat byt nebo dům při akutní situaci?

Jsou však situace, kdy nemáte několik měsíců na prodej bytu nebo domu. Možná potřebujete nutně peníze na podnikání, jste zadlužení, hrozí vám exekuce, nebo dokonce dražba bytu nebo domu. Tehdy vám pomůžou spíš už jen služby jako Okamžitý výkup nemovitosti a Zpětný leasing nemovitosti. Oč jde?

6. Využijte rychlý výkup nemovitosti

Pokud u vás opravdu již včera bylo pozdě, existuje služba Okamžitý výkup nemovitosti. Díky této službě od vás firma ihned vykoupí byt nebo dům a převede na vás peníze. Často se lze domluvit i na záloze. Výhodou této služby je tedy velká rychlost. Druhou výhodou pak je i to, že od vás firma vykoupí nemovitost i s právními vadami (exekuce, zástava, věcné břemeno, dluhy apod.).

Obrovská rychlost i výkup nemovitosti s právními vadami jsou zde možné proto, že si firma koupí nemovitost nejprve pro sebe a až poté hledá kupce. Bere tedy na sebe veškerá prodejní rizika, a proto je výkupní cena nižší než tržní. V porovnání s realitkami, kde platíte provizi a prodej trvá měsíce, je cena, která dosahuje často až 92 % z tržní ceny, férová.  

Díky tomu všemu je rychlý výkup výhodný zejména tehdy, když potřebujete opravdu rychle peníze třeba na podnikání nebo investici. Zachránit vás může ale i v situaci, kdy vám hrozí exekuce, s kterou jsou spojené vysoké poplatky, nebo třeba nucená dražba nemovitosti, při které obvykle získáte za nemovitost pouze pakatel. Více jsme o něm psali již ve článku Vše o okamžitém výkupu nemovitosti.

Chcete rychle vykoupit nemovitost bez starostí?

Ozvěte se nám

7. Zkuste zpětný leasing nemovitost a zachraňte nemovitost

Poslední možností v situaci, kdy včera bylo pozdě, je služba Zpětný leasing nemovitosti. Oč jde? S pomocí této služby od vás firma téměř okamžitě vykoupí nemovitost za dohodnutou cenu. Za získané peníze splatíte své dluhy a firma vás nadále nechá v nemovitosti bydlet jako nájemníka. Jakmile se pak vaše finanční situace zlepší, můžete si nemovitost odkoupit zpět. Obvykle je zde lhůta pro odkup maximálně pět let, kdy nemovitost odkoupíte za předem dohodnutou cenu.

Tato služba je tak pro ty, kteří mají dluhy, finanční problémy, ale nechtějí přijít o nemovitost a věří, že se jejich situace do pár let zlepší. Více jsme ji rozebírali ve článku Vše o zpětném leasingu nemovitosti.

Chcete raději využít zpětný leasing nemovitosti?

Ozvěte se nám