Jak prodat nemovitost v exekuci

13. březen 2023
5 min

Získali jste v dědickém řízení nemovitost v exekuci nebo spadla na vaši nemovitost exekuce a hrozí vám její dražba? Nejlepším řešením je často její rychlý prodej. V článku se dozvíte několik možností, jak takovou nemovitost prodat.

Proč prodat dům nebo byt v exekuci?

Pokud ještě nejste v exekuci a ta vám jen hrozí, máte to jednodušší. Prodej nemovitosti před exekucí je totiž klasický prodej, často jen s větším důrazem na rychlost. Dobře jsme vám poradili již ve článku Rychlý prodej nemovitosti.

Pravděpodobněji jste ale nyní v situaci, kdy exekutor již vydal na vaši nemovitost exekuční příkaz a časem vám bude hrozit také její dražba. Máte tedy nejvyšší čas splatit dluh, zbavit se exekuce nebo nemovitost prodat. Důvod k prodeji je i ten, že skrze dražbu dostanete za nemovitost jen zlomek její ceny. Pokud ji ale prodáte sami, získáte zpravidla mnohem víc. Více jsme o exekuci psali již ve článku Co je to exekuce a Jak probíhá exekuce.

Jaký je problém s prodejem bytu nebo domu v exekuci?

Když se na vaši nemovitost vztahuje exekuce, její prodej se tím dost zkomplikuje. Nemůžete s ní totiž bez souhlasu exekutora volně nakládat, tedy ji ani prodat. Exekutor vám dá souhlas k prodeji až splatíte svůj dluh. Jste tedy v situací, kdy nemůžete podepsat s kupujícím ani kupní smlouvu. Nejdřív potřebujete, aby zaplatil váš dluh.

Druhý problém je, že neexistuje jistota, že se další exekuce neobjeví během samotného prodeje. Někdy může hodnota exekuce dokonce přesáhnout i hodnotu dluhů. Ani jeden případ není pro kupce výhodný. Jak v takové situaci prodat?

prodej nemovitosti v exekuci jak na to

Jak prodat byt nebo dům v exekuci?

Vaši nemovitost můžete v exekuci prodat klasicky (za souhlasu exekutora a s pomocí specializované firmy), dražbou nebo například s pomocí okamžitého výkupu nemovitosti či zpětného leasingu nemovitosti. Oč jde?

Klasický prodej nemovitosti v exekuci

První z možností je její klasický prodej. K takovému prodeji potřebujete souhlas exekutora, a tedy nejdříve uhradit exekuci, aby mohla být nemovitost přepsána na nového majitele. To se řeší prodejem skrze prostředníka, nějakou firmu, která se na tyto prodeje specializuje. Jak takový prodej probíhá?

Jaký je postup prodeje v exekuci?

  1. Získejte souhlas exekutora s prodejem nemovitosti.
  2. Sežeňte kupce.
  3. Dokažte, že nemáte další problémy – tím dáte kupci jistotu, že když zaplatí, nemovitost bude opravdu jeho. Bezproblémovost dokážete výpisem od soudu, kde bude uvedené, jaké řízení jsou proti vám vedena, potvrzením o bezdlužnosti z finančního úřadu, správy sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny i výpisem z bankovního i nebankovního registru.
  4. Kupec podepíše se specializovanou firmou notářský zápis a pošle peníze do její úschovny. Kupec může k získání financí využít i předhypoteční úvěr nebo hypoteční úvěr, kdy jako jistinu zvolí jinou nemovitosti.
  5. Firma vyplatí exekuci a získá zástavní právo na nemovitost i zaplacenou částku z úschovny.
  6. Firma zruší zástavní právo a povolí převod nemovitosti v katastru nemovitostí.
  7. Podepište kupní smlouvu s kupcem.
  8. Převeďte nemovitost v katastru na nového vlastníka.
  9. Z úschovny získáte zbytek peněz.  

Nevýhodou tohoto prodeje je to, že se nemovitosti v exekuci prodávají levněji, protože jsou větší problémy s jejich financováním a je s nimi více starostí. Je to ale mnohem výhodnější než prodej v dražbě.

Pokud se rozhodnete jít touto cestou, určitě svěřte prodej odborníkům. Ti přesně vědí, jaké náležitosti je potřeba u nemovitosti v exekuci obstarat.

postup prodeje nemovitosti v exekuci

Dražební prodej nemovitosti v exekuci

Druhá z možností je na vás nezávislá. Pokud totiž nemovitost neprodáte sami a dluh neuhradíte, nemovitost zpravidla skončí v dražbě.

Výhoda dražby je sice ta, že se o nic nemusíte starat, vše vyřídí exekutor a dražebník, problém ale je, že v dražbě za nemovitost získáte jen zlomek její ceny. Vyvolávací cena nemovitosti v dražbě totiž začíná na 2/3 její tržní ceny. Od vydražené částky pak navíc musíte odečíst enormní dražební poplatky (viz článek Jak zabránit dražbě nemovitosti).

Pokud tedy máte čas, snažte se dražbě za každou cenu vyhnout, a pokud nemáte čas, existují ještě další dvě varianty. Jaké jsou?

Okamžitý výkup nemovitosti v exekuci

Tento způsob je nejelegantnější. Je vhodný zejména tehdy, když už nemáte čas nebo to chcete mít prostě z krku. Spočívá v tom, že od vás firma ihned odkoupí nemovitost, vyrovná vaše dluhy a vše po právní a administrativní stránce zdarma vyřídí. Peníze, které zbydou po zaplacení dluhů, vám následně vyplatí.

Výhodou tohoto řešení je tedy rychlost prodeje a nulové starosti s právními a administrativními záležitostmi. Protože na sebe ale firma výkupem nemovitosti bere všechna rizika s pozdějším prodejem nemovitosti, odráží se to i na nižší výkupní ceně.

Ve Zpasti dokážeme do 48 hodin vykoupit vaši nemovitost až za 92 % z její tržní ceny. Najednou vám pak zaplatíme za okamžitý výkup až 15 miliónů korun. Více tuto službu rozebíráme například v článku Vše o okamžitém výkupu nemovitosti.

Chcete využít okamžitý výkup nemovitosti v exekuci?

Ozvěte se nám

Zpětný leasing nemovitosti v exekuci

Poslední způsob spojuje jednoduchost a eleganci okamžitého výkupu nemovitostí se záchranou nemovitosti. Zpětný leasing nemovitosti je vhodný tedy zejména pro ty z vás, jimž spadla nemovitost do exekuce, ale vy o ni nechcete přijít. Oč jde?

V rámci této služby od vás firma okamžité vykoupí nemovitost, zdarma vám pomůže vyřešit administrativně a právně všechny finanční problémy a následně vás nechá v nemovitosti bydlet jako nájemníky. To pak není vše, jakmile se vaše situace opět zlepší, můžete nemovitost za předem dohodnutou cenu odkoupit zpět. Na to máte obvykle předem vymezený čas, zpravidla 3-5 let.

Zpětný leasing nemovitosti je tedy vhodný zejména pro ty z vás, kteří nechtějí přijít o nemovitost a chtějí si ji později opět koupit. Více jsme o tom psali v článku Komu se vyplatí zpětný leasing nemovitosti.

Chcete raději využít zpětný leasing nemovitosti?

Ozvěte se nám

Chcete vědět více o tom, jak prodat nemovitost v exekuci? Ozvěte se nám, rádi vám poradíme.