Víte, jak na oddlužení nemovitosti?

29. červenec 2024
5 min

Máte zadluženou nemovitost a hrozí vám exekuce, nebo dokonce její nucený prodej v dražbě? Nic ještě není ztraceno, i tyto situace lze řešit. Zjistěte, jak na rychlé a zaručené oddlužení nemovitosti i oč jde.

Dluhy jsou problém

Dluhy jsou problém a mohou vám pěkně zkomplikovat život. Snadno přerostu v exekuci a v těch nejhorších případech vás připraví i o střechu nad hlavou v podobě nucené dražby nemovitosti. Pokud ale vše začnete řešit včas a nebudete se schovávat před věřiteli, může mít i ta nejproblematičtější situace hezký konec.

Více jsme o tom psali ve článcích Jak se vyhnout dědickým dluhům, Zjistěte, jak se zbavit dluhů a Pomoc při řešení dluhů existuje. Zde se tedy některým tématům budeme věnovat pouze okrajově a půjdeme spíše rovnou k věci.

Nejprve si zjistěte, v jak vážném problému jste

Pokud máte zadluženou nemovitost a hrozí vám exekuce, nebo dokonce dražba, prvním krokem je zjistit, jak velké máte problémy. Proto byste měli rozhodně navštívit stránku Centrální evidence exekucí, kde zjistíte informace o vašich exekucí, popř. vůbec o tom, zda jste, nebo nejste v exekuci.

zjistěte jaké máte dluhy

Také určitě navštivte Bankovní registr klientských informací (informace o bankovních úvěrech), Nebankovní registr klientských informací (informace o nebankovních úvěrech) a Solus (informace od bankovních i nebankovních společností, ale i od dodavatelů energií nebo třeba pojišťoven a mobilních operátorů). Více jsme o tom psali ve článku Jak a kde zjistit, zda jste v exekuci.

Co je oddlužení nemovitosti a jak na něj?

Oddlužení nemovitosti spočívá v tom, že zaplatíte všechny dluhy, jež se k ní vážou a činí z ní zástavu, kterou ručíte za jejich splacení. Důležité je oddlužení proto, že bez něj nemůžete s nemovitostí jakkoliv nakládat (prodat ji) a v případě jejich nesplácení hrozí po vyhlášení exekuce prodej nemovitosti v nucené dražbě. Což je naprosto nevýhodné a měli byste udělat vše proto, aby k němu nedošlo.

Dražební vyvolávací cena nemovitosti totiž začíná na 2/3 prodejní ceny a je zatěžkána také velkými poplatky exekutorovi a dražebníku. Jak tedy nemovitost oddlužit, abyste nespadli do exekuce, popř. o ni nepřišli v dražbě?

1. Požádejte o pomoc rodinu, známé nebo odborníky

Zásadní je samozřejmě komunikovat s věřiteli, kterým se nevyplatí od vás dluhy vymáhat a často pro vás rádi připraví nějaký splátkový kalendář. Pokud však nejste schopni splácet ani ten, důležité je říci si o pomoc. K tomu můžete využít bezplatnou pomoc například v projektech Dluhová poradna nebo Člověk v tísni.

Stejně tak se určitě obraťte na rodinu nebo známé. Mohli by vám půjčit a pomoc se splacením dluhu ještě před tím, než spadnete na dno. V exekuci s dražbou na krku vám nikdo již jen tak nepomůže. Zde totiž stoprocentně platí: čím dříve, tím lépe a za míň.

Požádat o pomoc s oddlužením

2. Získejte peníze na oddlužením prodejem majetku

Pokud vám nedokáže pomoci rodina, neziskovky nebo známí, zkuste splatit dluhy prodejem nepotřebného majetku. Když třeba máte auto, které nutně nepotřebujete k práci, můžete ho zkusit prodat. Řešením může být i prodej drahého mobilu nebo dalších movitých věcí.

3. Vyhlaste oddlužení neboli osobní bankrot

Další z cest je vyhlášení osobního bankrotu, který dokáže zastavit nebo předejít exekuci, a tedy i nucenému prodeji nemovitosti v dražbě. Bohužel i v tomto případě budete muset své dluhy splácet. Na rozdíl od exekuce jde ale o výhodnější způsob splácení pro vás i vaše věřitele. Těmto tématům jsme se již věnovali v kompletních průvodcích po osobním bankrotu a exekuci.

4. Zpětný leasing nemovitosti

Nemovitost můžete před nevýhodným prodejem v dražbě zachránit také s pomocí služby Zpětný leasing na nemovitost. Tato služba vám umožní prodat nemovitost za dohodnutou cenu, zbavit se dluhů, ale zůstat v ní bydlet jako nájemník. Jakmile se pak vaše situace zlepší, můžete za podobnou částku, jako byla prodejní, nemovitost opět odkoupit zpět. Vyřešíte tak svou situaci a zachráníte nemovitost.

Jediný zádrhel této služby je, že velikost dluhů by se neměla blížit k tržní hodnotě nemovitosti. V takovém případě vám ani tato služba nepomůže, protože obvykle neprodáte ve výši tržní ceny, ale maximálně do 92 %. Více jsme o tom psali ve článku Zpětný leasing: vše, co potřebujete vědět.

Chcete využít zpětný leasing nemovitosti?

Ozvěte se nám

5. Poslední záchrana

Pokud se ale hodnota dluhů blíží k tržní ceně nemovitosti a hrozí vám již dražba nemovitosti, nejspíš se budete muset smířit s tím, že o nemovitost přijdete. Tehdy je pak výhodné na nic nečekat a ihned ji prodat výhodněji mimo dražbu. K tomu pak může sloužit Okamžitý výkup nemovitosti. S pomocí něj okamžitě prodáte nemovitost za férovou cenu a vykupující firma za vás vyřeší také problémy s druhy. Vy pak můžete začít znovu jinde. Více jsme o tom psali v článku Výkup nemovitosti: vše, co potřebujete vědět.

Chcete využít okamžitý výkup nemovitosti?

Ozvěte se nám

Řešit, řešit, řešit

Jak tedy můžete vidět, při problémech s dluhy je důležité před nimi neutíkat a začít je ihned řešit. Pokud jsou malé, někdy stačí pomoc od rodiny, pokud větší a vy nechcete přijít o nemovitost, může pomoc Zpětný leasing nemovitosti. Jestliže jsou ale obrovské a vy nemáte čas na klasický prodej se zástavou, nejspíš pomůže už jen Okamžitý výkup. Hodně štěstí.