Dědické dluhy: kdy na vás přechází a jak se jim vyhnout?

3. červenec 2024
7 min

Dědění je náročný administrativní proces, který je spojený i se ztrátou blízkého. Navíc můžete spolu s dědictvím získat i dluhy, například po rodičích. Zjistěte, kdy přechází dluhy z rodičů na děti a z dětí na rodiče, kdy a jak můžete dědit dluhy a jak odmítnout dědictví i s dluhy.

Dluhy jsou obrovský problém

V Čechách je více než 634 tisíc lidí v exekuci, tzn. každý 16. (včetně dětí) má obrovské problémy s dluhy. Proto je zásadní vědět, jak nejlépe se dluhům vyhnout. V tomto článku se pak zaměříme zejména na dluhy od blízkých, například rodičů nebo třeba dětí. Pojďme na to.

Kdy přechází dluhy z rodičů na děti a z dětí na rodiče?

Dluhy rodičů mohou přejít na děti pouze dědictvím. Zadlužený rodič tedy není žádným bezprostředním rizikem. Problém může být pouze společná domácnost, kdy vám při mobiliární exekuci hrozí sebrání majetku, pokud nedokážete, že je opravdu váš.

Stejná situace platí i opačně, zadlužené dítě není pro rodiče žádný bezprostřední problém. Jeho dluhy mohou přejít na rodiče pouze skrze dědění. Problém opět může být jen společná domácnost a mobiliární exekuce, při které můžete snadno přijít o majetek, u kterého neprokážete, že je váš. Více jsme o tom psali ve článku Co je to mobiliární exekuce.

Ručí děti za dluhy rodičů nebo rodiče za dluhy svých dětí?

Děti automaticky neručí za dluhy svých rodičů ani rodiče za dluhy svých dětí. Ručili by třeba jen v případě, kdy by byli někde uvedení jako ručitelé, třeba u hypotéky nebo jiného úvěru.

Jak je tomu u dědictví s dluhy po rodičích?

Spolu s dědictvím opravdu dědíte i dluhy po rodičích, popř. po dalších příbuzných. Dědictví se totiž podle zákona vždy odvíjí od celé pozůstalosti, kterou zde nebožtík zanechal v okamžiku úmrtí. Mezi tuto pozůstalost se pak počítá nejen veškerý majetek, ale i dluhy. Výjimkou jsou pouze práva a povinnosti spojené výhradně s nebožtíkem.

dluhy po rodičích

Můžete zdědit dluhy převyšující hodnotu dědictví?

Dle současného občanského zákoníku můžete zdědit po nebožtíkovi i dluhy, které převyšují hodnotu jeho majetku. Pokud má tedy majetek v hodnotě 100 tisíc Kč, ale dluhy v hodnotě 500 tisíc Kč, budete muset uhradit dluhy ve výši 400 tisíc Kč.

Kdo z dědiců musí uhradit dluh?

Zatímco majetek bude rozdělený mezi zákonné dědice rovným dílem, u dluhů toto rovnoměrné rozdělení neplatí. Věřitel, tj. osoba nebo firma, které nebožtík dlužil, může chtít zaplatit klidně celý dluh po kterémkoliv z dědiců nebo části dluhu po několika z nich nebo po všech dědicích. Je tedy na věřiteli, od koho a kolik bude vymáhat. Převzít dědictví s dluhy je tedy vždy problém.

Jak zjistit dluhy nebožtíka?

Pokud nemáte žádný přehled o majetkových poměrech nebožtíka, jednou z cest je třeba i výpis z registru exekucí nebo insolvenční rejstřík. Z registru se dozvíte o všech dluzích, které přešly již do fáze exekuce. Z rejstříku pak, zda není nebožtík náhodou již v insolvenci / osobním bankrotu.

Ještě více informací získáte od notáře, který vede dědické řízení. Během dědického řízení totiž musí zhotovit soupis majetku i dluhů nebožtíka. Právě z tohoto dokumentu tedy můžete získat základní informace o jeho majetku.

Proč jen základní informace? Může se totiž stát, že v soupisu nebude nějaký majetek nebo dluhy uvedeny a objeví se až časem. Co tedy dělat v případě, že víte, že byl nebožtík zadlužený?

Jak se chránit proti dluhům z dědictví?

Co tedy s tím, když je nebožtík zadlužený, nebo když dokonce jeho dluhy převyšují jeho majetek? V tomto případě máte čtyři možnosti. O některých jsme se zmiňovali již ve článku Jak se bránit proti dluhům po zemřelém. Jaké jsou?

1. Zřekněte se dědictví i s dluhy

S blízkým můžete již za jeho života sepsat smlouvu, na jejímž základě se zřeknete dědických práv a budete vyjmuti z dědického řízení. Zřeknutí se dědictví může být vhodné zejména tehdy, když víte, že blízký má obrovské dluhy. 

Tato smlouva musí mít formu notářského zápisu, a pokud se nedohodnete jinak, zřeknutí se bude vztahovat i na vaše potomky. Smlouvu můžete kdykoliv ještě za jeho života zrušit.

2. Vzdejte se dědictví ve prospěch jiné osoby

Dluhům se můžete vyhnout také tak, že se vzdáte dědictví ve prospěch jiného dědice. Udělat to můžete před soudem během dědického řízení. Problém je, že dědic, v jehož prospěch se vzdáváte dědictví, s tím musí souhlasit. Vzdát se můžete jak celého dědictví, tak jen jeho části.

3. Odmítněte dědictví i s dluhy

Další možností, jak se zbavit hrozby dluhů, je kompletní odmítnutí dědictví i s dluhy, což opět můžete udělat u soudu nebo také u notáře během dědického řízení. Nemůžete zde ale odmítnout jen část dědictví, vždy lze buď odmítnout vše, nebo nic.

Odmítnout dědictví můžete nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy vás o něm soud informoval. Pro dědice v zahraničí je tato lhůta prodloužena na tři měsíce. Jakmile lhůta uplyne, vaše právo odmítnout zaniká.

Odmítnutí dědictví je na rozdíl od zřeknutí se nevratné. Současně si ale dejte pozor, že pokud jakkoliv využijete odmítnuté dědictví, třeba si jen vyberete nějaké peníze z účtu nebožtíka, odmítnutí nebude platné.

Pokud jste pak potomci nebožtíka, tzv. nepominutelní dědicové, můžete využít odmítnutí dědictví s výhradou povinného dílu. V tomto případě vám připadne ¼ vašeho zákonného dílu z dědictví nezatíženého dluhy. Ten se vypočítá z čisté hodnoty majetku nebožtíka po odečtení dluhů.

4. Uplatněte výhradu soupisu pozůstalosti

Nakonec můžete uplatnit také výhradu soupisu pozůstalosti (seznam majetku zemřelého). Touto výhradou ve své podstatě prohlašujete, že odpovídáte za dluhy po zemřelém pouze do výše zděděného majetku. Výhradu lze uplatnit pouze do jednoho měsíce od oznámení dědictví. Uplatnit ji můžete ústně nebo písemně před soudem.

Bohužel využití této možnosti není zdarma. Náklady ale nehradíte vy, nýbrž jsou hrazeny z dědictví. I tak doporučujeme o ni požádat jen v případech, když vše naznačuje, že nebožtík měl opravdu velké dluhy.

dluhy po rodičích dědictví

Jak se vypořádat s dodatečně objevenými dluhy?

Některé dluhy nebožtíka se mohou objevit až později, což vám může ještě více zkomplikovat život. I za ně totiž zodpovídáte. Existuje ale ochrana. Ideální je totiž využít již zmiňovanou výhradu soupisu pozůstalosti a požádat také o vyhledání dluhu soudem.

Při vyhledání dluhů soudem soud vyzve všechny věřitele, aby se přihlásili o své pohledávky. Pokud to v dané lhůtě neučiní, ztratí nárok na jejich vyplacení. Soudní vyhledání je zpoplatněné a platí se z dědictví. I tak opět doporučujeme ho využít jen tehdy, když je zde opravdu podezření, že by mohl mít nebožtík velké dluhy.

Zdědili jste dluhy a nevíte, co s nimi?

Jenže co v situaci, kdy jste se proti dluhům nevymezili a budete je dědit? Jde o obtížnou situaci, ale nevěšte hlavu, je tu mnoho možností, jak s dluhy zatočit. Rozhodně však nic nenechejte náhodě. Více jsme o tom psali již ve článcích Jak se zbavit exekuce a zastavit ji, Zjistěte, jak se zbavit dluhů, Objevte pomoc při řešení dluhů. Držíme palce.