Zjistěte, jak prodat pozemek v roce 2024

24. říjen 2023
8 min

Potřebujete prodat pozemek, ale chcete se vyhnout zbytečným chybám a prodat ho rychle a za maximum? Pak vám v současnosti rozhodně nebude stačit jen zhotovit inzerát. V článku vás seznámíme s tím, jak postupovat krok za krokem při prodeji pozemku.

Nejdříve zvolte prodejní strategii pozemku

Nejdřív se musíte rozmyslet, jakým způsobem prodáte pozemek. Máte totiž tři možnosti: samoprodej, prodej s pomocí realitní kanceláře nebo s pomocí rychlého výkupu nemovitosti.

Jakou strategii prodeje pozemku zvolit?

Samoprodej pozemku – tento prodej je vhodný zejména tehdy, když s prodejem máte zkušenosti, netlačí vás čas a nevadí vám, že z prodeje nezískáte třeba tolik, kolik byste s většími zkušenostmi mohli.

Realitní kancelář – pomoc od realitní kanceláře přijde vhod zejména tehdy, když chcete prodat rychle a za maximum a nevadí vám, že si za to připlatíte. Počítejte ale s tím, že i tak bude prodej trvat minimálně 2 měsíce.

Okamžitý výkup pozemku – tato strategie je vhodná pro každého, kdo potřebuje prodat ještě dřív než za dva měsíce, třeba v řádech hodin. Rychlost prodeje je ale vykoupená nižší prodejní cenou. Můžete tak ale prodat i pozemek s právními vadami (v exekuci, zadluženou apod.). Více jsme o tom psali v článku Okamžitý výkup pozemků od A do Z.

Protože v případě spolupráce s realitní kanceláří a rychlého výkupu se o nic nemusíte starat, budeme se ve zbytku textu zabývat samoprodejem. Zaměříme se na to, abyste neudělali žádnou chybu a byli schopni prodejem vydělat maximum. Pojďme na to.

Jak postupovat při prodeji pozemku?

Prodej pozemku je velmi podobný prodeji jakékoliv jiné nemovitosti (více třeba v Jak na prodej nemovitosti v roce 2024). Má ale svá specifika, a proto si ho důkladně rozebereme.

Jaké fáze má prodej pozemku?

  • Zjištění všech potřebných informací o pozemku
  • Určení správného odhadu ceny pozemku
  • Zkrášlení pozemku
  • Vytvoření profesionálních fotek nebo videa
  • Vytvoření inzerátu a jeho publikování
  • Uspořádání prohlídek
  • Podepsání smlouvy
  • Převedení financí i pozemku

Pojďme se na to podívat podrobněji.

1. Zjistěte vše potřebné o pozemku

Nejdřív zjistěte všechny potřebné informace o pozemku. Jaké jsou?

Druh pozemku – kupující bude chtít už od počátku vědět, zda se jedná o stavební pozemek, pole, zahradu, les nebo třeba louku. Bude tedy chtít vědět, jak bude moci pozemek užít. To zjistíte v územním plánu obce. Pokud pak třeba prodáváte parcelu k zastavení, určitě také zjistěte, jak velkou její část můžete zastavit, jaký typ stavby na ní může stát apod. Nezapomeňte i na to, že využití pozemků se může v budoucnu změnit a z nezastavitelné plochy se stane zastavitelná. Takový pozemek je pak cennější.

Výměra pozemku – důležitá je také výměra pozemku, kterou zjistíte z katastru nemovitostí.

Tvar pozemku – kupce bude zajímat i tvar pozemku, který opět naleznete v katastru.

Orientace pozemku – zjistěte také orientaci pozemku.

Svaživost pozemku – zejména u stavebních pozemků je důležitý údaj to, pod jakým úhlem se svažuje.

Zavedené sítě – zjistěte, zda jsou na vašem pozemku zavedené inženýrské sítě připojující k němu elektřinu, vodu nebo plyn.

Možnost přístupové cesty – ověřte, zda vede k pozemku přístupová cesta.

Výhled – větší cenu bude mít pozemek s výhledem na les nebo jezero než s výhledem na továrny.

Rizika a omezení pozemku – zjistěte, zda náhodou pozemek neleží v záplavové oblasti, v ochranném pásmu lesa, nekříží ho elektrické vedení nebo nemá další omezení, která komplikuje jeho použití.

2. Jak zjistit cenu pozemku?

Při odhadu ceny pozemku rozhodně vycházejte z reálných cen prodávaných pozemků, které naleznete pouze v cenových mapách, na katastru nemovitostí nebo v databázích makléřů.

Určitě nevycházejte z ceny na realitních portálech. Problém zde uvedených cen je totiž ten, že nepoznáte, zda tam pozemek s danou cenou visí bez povšimnutí již měsíce nebo se o něj hned strhla mela, protože je příliš laciný. Odhadovat takto ceny tedy může vést k chybě.

Přesto jsou i reálné prodejní ceny vždy spíše jen orientační a při přesném určování je vhodné brát v potaz i všechny již výše zmíněné charakteristiky pozemku (výhled, svaživost, zavedené sítě, přístupové cesty, druh pozemku apod.).

Z těchto důvodů tedy spíše doporučujeme si za odhad ceny pozemku zaplatit. Není to totiž nic jednoduchého, snadno se můžete zmýlit a již od počátku si tak vzít šanci na dobrý obchod. Více jsme o tom psali v článku Odhad ceny nemovitosti od A do Z.

3. Udělejte home staging pozemku

Před samotným prodejem je třeba ještě zkrášlit pozemek. Právě to se skrývá pod spojením „home staging pozemku“. Ten u pozemku nejčastěji spočívá v tom, že z něj vyhodíte veškeré harampádí, ale i popadané větve, posečete trávu a zbavíte se všeho, co pozemek hyzdí. Čím pozitivnější dojem bude na pohled pozemek budit, tím více zájemců budete mít a více peněz získáte.

Výhodné je proto pozemky prodávat zejména na jaře nebo v létě, kdy vše kvete a působí celkově optimističtějším dojmem. Nezapomínejte na to, až se budete rozhodovat o prodeji.

Home stagingu nebo třeba i virtuálnímu home stagingu jsme se již dříve věnovali, v rámci nemovitostí, ve článku 9 tipů, jak na home staging.

4. Vytvořte profesionální fotky nebo video pozemku

Další na řadu přichází vytvoření prezentačního materiálu. Teď když máte pozemek uklizený a připravený, profesionálně ho nafoťte nebo z něj natočte video. Krásně též působí videa natočená dronem. Stejně jako u fotek je zde ale důležité mít na to patřičnou techniku. Rozhodně pozemek nefoťte ani nenatáčejte mobilem na výšku. Takové fotky nebo videa mohou kupce spíše odradit.

5. Zhotovte inzerátu na prodej pozemku

Další na řadu přichází vytvoření inzerátu. Jeho součástí jsou všechny prezentační materiály, ale i text. Zájemce by v něm měl najít všechny potřebné informace. Pište čtivě, v krátkých větách a pokuste se již od počátku možné kupce zaujmout.

6. Propagujte pozemek všude, kde ho mohou vidět potenciální kupci

Když již máte zhotovený prezentační materiál a napsaný inzerát, na řadu přichází další krok, online a offline propagace inzerátu. Kde byste měli pozemek propagovat?

Realitní portály – inzerát rozhodně umístěte na nejoblíbenější realitní portály, ke kterým patří Sreality.cz, Reality.idnes.cz, Ceskereality.cz a Bezrealitky.cz, a nezapomeňte jej topovat, aby se zobrazoval mezi prvními.

Sociální sítě – inzerát umístěte také na nejznámější sociální sítě, jako je Facebook, Instagram, Youtube nebo třeba LinkedIn. Nezapomeňte poprosit přátele o sdílení a zkuste využít i placenou reklamu. Inzerát se tak dostane mezi obrovský počet lidí.

Nejbližší okolí – dejte o prodeji pozemku vědět také bližším i vzdálenějším „sousedům“. Využijte k tomu reklamní plachtu nebo třeba letáky. Pro sousedy totiž může být takový pozemek obzvláště cenný. Mají ho blízko, znají ho. Ať už si budou chtít postavit další dům, nebo získat novou zahradu, bude to pro ně terno a mnohdy si za něj rádi i připlatí.

Více jsme o propagaci a inzerci psali ve článku 10 tipů, jak inzerovat pozemek.

7. Uspořádejte prohlídky pozemku

Před prohlídkami ještě jednou zkontrolujte pozemek, aby byl opravdu v perfektním stavu. Hned poté je možné uspořádat prohlídky. V některých případech stačí dát kupujícím pouze přesné souřadnice a oni se na pozemek dojedou podívat sami. Zejména u dražších stavebních pozemků ale přijdou vhod i osobní prohlídky, kdy můžete zájemcům sdělit všechny zbývající informace. Rozhodně jim nic netajte, a už vůbec nelžete. Dřív nebo později by na to stejně přišli.

8. Sepište rezervační a kupní smlouvu pozemku

S vážným zájemcem nejdříve podepište rezervační smlouvu, ve které se zavážete, že za těch a těch podmínek pozemek prodáte, a kupec, že za těch a těch podmínek koupí. Tato smlouva je tedy zárukou pro obě strany a měla by obsahovat vše, na čem jste se domluvili včetně ceny pozemku, způsobu platby, výši rezervačního poplatku a penále za odstoupení.

Po rezervační smlouvě již může následovat podpis kupní smlouvy, která bude obsahovat podmínky domluvené již v rezervační smlouvě. V obou případech pak rozhodně doporučujeme nechat sepsat smlouvu odborníkem. Jakákoliv chyba nebo nedostatek by totiž mohly mít obrovské následky.

9. Převod peněz do úschovny a převod pozemku

Ihned po podepsání smlouvy by měl kupec vložit peníze do úschovny k notáři, bance nebo advokátovi. Jiným úschovnám se obloukem vyhněte. Jakmile budou peníze v úschovně, vložte návrh na převod nemovitosti na katastr nemovitostí.

Jakmile katastr nemovitostí pozemek převede, což udělá do 30 dní, úschovna vám převede peníze na účet. Obchod je hotový. Můžete slavit.

Kdo a kdy platí daň z prodeje pozemku?

Při prodeji pozemku platíte daň z prodeje pozemku vy. Jde pak o daň z příjmu z prodeje pozemku, jde tedy o klasickou daň z příjmu a vypočítává se ze zisku z prodeje, tj. z rozdílu mezi cenou, za kterou jste pozemek prodali, a cenou, za kterou jste pozemek pořídili.

Sazba daně činí pro fyzické osoby 15 %, pokud zisky nepřesahují 36násobek průměrné mzdy. Vše, co přesahuje 36násobek průměrné mzdy, zdaňujete již 23% sazbou.

Příklad: Průměrná mzda pro rok 2024 dosahuje částky 43 967 Kč. Její 36násobek je 1 582 812 Kč. Pokud byste tedy koupili pozemek za 2 milióny a prodali ji za 4,5 miliónů, váš zisk by činil 2,5 miliónů Kč. Částku do výše 1 582 812 Kč byste tedy zdanili 15 %, ale částku přesahující tento základ (917 188 Kč) zdaníte 23 %.

Platbě daně se lze také za určitých podmínek vyhnout. Daň z příjmu neplatíte, když vlastníte pozemek alespoň 5 let (při koupi od 1. lednu 2021 ho musíte vlastnit alespoň deset let) nebo pokud všechny prodejem získané finance využijete k řešení vlastního bydlení.

Více jsme daně rozebírali již ve článku Jakou daň z prodeje nemovitosti zaplatíte v roce 2024.

Kdo a kdy platí DPH při prodeji pozemku?

DPH za prodej pozemku platíte vy právě tehdy, když jste plátcem DPH. V tom případě platíte DPH ve výši 21 %. Platíte ho ale jen tehdy, pokud prodáváte stavební pozemek nebo pozemek, který patří ke stavbě nebo v jehož okolí již někdo dělal stavební práce. Více jsme o platbě DPH již psali ve článku Jakou daň z prodeje nemovitosti zaplatíte v roce 2024.

Prodat samoprodejem, nebo to zkusit jinak?

Jak tedy můžete vidět, prodej pozemku je obdobně složitý jako prodej nemovitosti. Pokud si tedy ani po návodu, jak postupovat při prodeji pozemku, nejste s prodejem jisti, rozhodně doporučujeme zvolit jinou prodejní strategii.

Zejména tehdy, když má váš pozemek právní vady a vy potřebujete peníze v řádech dnů, se vyplatí využít služby okamžitý výkup pozemku. Například my ve Zpasti od vás pozemek ihned vykoupímeza 92 % z jeho tržní ceny, peníze vám vyplatíme do 48 hodin a všechny právní a administrativní záležitosti za vás vyřešíme zdarma.

Chcete získat až 92 % tržní ceny za výkup bez zbytečného čekání?

Klikněte zde

Chcete vědět více o tom, jak prodat pozemek, nebo do toho půjdete s námi? Ozvěte se.