Zjistěte vše o promlčení dluhu

9. leden 2024
5 min

Promlčení je jedna z možností, jak se jako dlužník můžete vypořádat se svými závazky. Pro věřitele to ale může být nemilé překvapení, které jim může zkomplikovat získání toho, nač mají právo. V obou případech se proto vyplatí vědět, co je promlčení zač a jak funguje. Zjistěte, co je promlčení dluhu, exekuce, dědictví nebo třeba zástavního práva a jaká je doba promlčení dluhu i dalších závazků.

Co je to promlčení?

Promlčení je právní institut, který umožňuje za jistých okolností zaniknutí věřitelovy možnosti vymáhat své právo, nejčastěji splacení dluhů, ale patří sem i právo na dědictví, zástavní právo apod. Možnost vymáhat právo ale zanikne jen tehdy, když ho od vás věřitel nezačne do konce promlčecí lhůty, obvykle do tří let, soudně vymáhat a vy během pozdějšího pokusu o soudní vymáhání vznesete námitku promlčení.

Kdy vznikne nárok na promlčení dluhu?

Nárok na promlčení dluhu začíná po uplynutí tříleté doby promlčení dluhu ode dne, kdy se mohl poprvé věřitel obrátit na soud a uplatnit své právo. Pokud se až po jejím uplynutím věřitel obrátí na soud, můžete vznést námitku promlčení, a tím zrušit jeho možnost vymáhat dluh. Promlčecí lhůta se ale zastaví, když věřitel ještě během této lhůty uplatní své právo u soudu nebo u jiného orgánu veřejné moci.

Pokud ale po promlčecí lhůtě začne věřitel skrze soud závazky vymáhat a vy nevznesete námitku promlčení nebo třeba sami platbou dluhu tento dluh potvrdíte, možnost jeho vymáhání nezaniká, nepůjde ani o bezdůvodné obohacení a vy budete muset dluh uhradit. Soud vám navíc nikdy nebude připomínat možnost podat námitku promlčení, ale když ji podáte, bude se jí vždy zabývat a v případě oprávněnosti žalobu zamítne.

O tom, jak se vypořádat s dluhy, jsme již psali ve článcích Zjistěte, jak se zbavit dluhů a Pomoc při řešení dluhů existuje.

promlčení dluhu1

Jak dlouhá je doba promlčení dluhu?

Promlčecí lhůta má délku tři roky ode dne, kdy se mohl poprvé věřitel obrátit na soud a uplatnit své právo. Promlčecí lhůta se ale zastaví, když věřitel ještě během této lhůty uplatní své právo u soudu nebo u jiného orgánu veřejné moci.

S věřitelem si můžete ze zákona také sjednat kratší nebo delší promlčecí lhůtu, než je tato zákonná. Její délka musí být nejméně jeden rok a nejdéle 15 let. Pokud je ale takto sjednaná promlčecí lhůta v neprospěch slabší strany, nepřihlíží se k ní.

Kdy vzniká nárok na promlčení dluhu u banky?

U banky je opět tříletá doba promlčení dluhu. Pokud tedy během této doby banka nezačne vymáhat dluh u soudu a vy na pozdější soudní vymáhání zareagujete vznesením námitky promlčení, může být možnost vymáhat dluh promlčená a vy ho nebudete muset platit.

Kdy bude promlčená faktura?

U faktury začíná běžet promlčecí lhůta následující den po datu splatnosti a trvá tři roky. Odpočítávání promlčecí doby se nezmění ani nezastaví, i když se změní osoba dlužníka nebo věřitele.

Kdy bude promlčená směnka?

Promlčecí lhůta začíná den po dni splatnosti směnky a trvá opět tři roky, po kterých již můžete jako dlužník vznést námitku promlčení. Směnky splatné tzv. na viděnou mají splatnost automaticky rok od jejich vystavení. Poté pak začíná běžet jejich tříletá promlčecí lhůta.

Promlčení dluhu2

Jak dlouhá je po uznání dluhu doba promlčení?

Pokud soud potvrdil dluh nebo jste ho jako dlužník uznali například platbou, promlčecí doba se automaticky zvýší na 10 let. Až po nich, pokud věřitel dále dluhy nevymáhal, máte šanci znovu u soudu vznést námitku promlčení.

Kdy vzniká nárok na promlčení exekuce?

Exekuce může nastat až po soudně uznaném dluhu. Tím je tedy přerušena původní doba promlčení dluhu. Jenže pokud hned věřitel nepožádá o exekuci, začíná odpočítávání nové, delší doby promlčení dluhu. Její délka je tentokrát 10 let. Pokud by po ní chtěl věřitel přistoupit k exekuci, můžete u soudu vznést námitku promlčení.

Námitku promlčení v samotné exekuci již vznést nemůžete. Jediná šance je, že by třeba nastalo zastavení exekuce pro nemajetnost . O to se můžete pokusit podáním návrhu poté, co exekutor v rámci exekučního řízení udělal vše potřebné, ale neobjevil žádný majetek nebo jeho hodnota nevystačila ani k pokrytí nákladů exekuce. Více v článku Jak se zbavit exekuce.

Pokud je vaše exekuce zastavená, začne vám znovu běžet 10letá doba promlčení. Jestliže by se po jejím uběhnutí exekutor znovu ozval, můžete využít námitku promlčení.

Promlčení dluhu3

Kdy vzniká nárok na promlčení zástavního práva?

Problém promlčení zástavního práva je to, že se nepromlčuje dříve než zajištěná pohledávka. Pokud tedy není třeba z důvodů soudního uznání zajištěná pohledávka (úvěr) promlčená za klasické tři roky, nepromlčí se ani zástavní právo.

Promlčecí doba zástavního práva je totiž klasicky tříletá a běží ode dne, kdy toto právo mohlo být uskutečněno poprvé. Poté si již nemůže věřitel vynucovat uspokojení závazků dlužníka zpeněžením zastavené věci.

Kdy vzniká nárok na promlčení dědictví?

Na vydání dědictví se opět vztahuje tříletá promlčecí lhůta, která začíná dnem, kdy nabylo právní moci rozhodnutí, které ukončilo dědické řízení. Pokud se věřitel obrátil na soud a „dluh“ byl uznán, promlčecí lhůta opět vzroste na 10 let od uznání jeho nároku.