Vše o vývoji cen nemovitostí v roce 2024 v ČR

26. leden 2022
8 min

Poslední aktualizace: 1. 2. 2024

Přemýšlíte nad nákupem a prodejem nemovitosti nebo jste investor a zajímáte se o to, jaký bude vývoj cen nemovitostí v roce 2024 v ČR? Pak je tento článek právě pro vás! Zjistíte v něm vše o aktuální situaci i o následném vývoji cen nemovitostí u nás.

Jak rostly ceny nemovitostí v roce 2023?

Většina roku 2023 ceny nemovitostí klesaly, navázaly tak na předchozí rok. Podle HB Indexu klesly ceny bytů na konci roku 2023 oproti roku 2022 o 6,2 %. Naopak rodinné domy si za rok připsaly 1,4% růst, a pozemky dokonce 11,9%.

hb index byty

hb index domy

Zdroj: Hypoindex.cz

Ve všech případech je ale na mezikvartálním vývoji znát, že pokles zpomaloval a na konci roku začaly ceny stagnovat, nebo dokonce růst.

Proč cena nemovitostí v roce 2023 klesala?

Hlavními důvody záporného růstu cen nemovitostí v roce 2023 byly vysoké úrokové sazby hypoték, které v prosinci dosáhly v průměru hodnoty 6,2 %, vysoká inflace, která za rok 2023 dosáhla hodnoty 10,7 %, a stále předražené nemovitosti, jejichž nadhodnocení dosahuje dle ČNB 25-65 %.

Kdo měl navíc hotovost nebo dosáhl na hypotéky a mohl koupit, již koupil, a ostatní odložili své touhy a vyčkávají na razantnější snížení úrokové sazby hypoték, zlepšení ekonomické situace nebo na výraznější pokles cen nemovitostí.

Jak se bude vyvíjet cena nemovitostí v ČR v roce 2024?

Experti se shodují, že v roce 2024 nás čeká mírné oživení realitního trhu a v průměru mírný růst cen nemovitostí. Nejdůležitějším faktorem bude pokles doporučené úrokové sazby, která byla od 22. 6. 2022 do 22. 12. 2023 rovna 7 %. Poté ji ČNB snížila na hodnotu 6,75 %. Spolu s větším poklesem, který experti očekávají až po půlce tohoto roku, se začne na trh pomalu vracet střední třída a ceny nemovitostí začnou zvolna růst.

Růstu pomůže i nedávné zrušení dvou ze tří podmínek pro získání hypotéky, čímž se stala hypotéka opět dosažitelnější. V současnosti platí jedině podmínka, že výše hypotéky nesmí přesáhnout 80 % hodnoty nemovitosti, popř. 90 %, pokud je vám méně než 36 let.

Díky tomu všemu lze ve velkoměstech, jako je Praha nebo Brno, očekávat růst cen u novostaveb až o 5 až 10 %, všude jinde ale budou ceny spíše stagnovat a u starších nebo energetický náročných nemovitostí před rekonstrukcí možná i klesat.

Vše bude samozřejmě záviset i na vývoji konfliktu na Ukrajině a v Gaze, na vývoji inflace i celosvětové ekonomice.

Jak se budou vyvíjet ceny bytů v Praze a v Brně v roce 2024?

Také v Praze jsme zaznamenali až do třetího kvartálu 2023 pokles cen bytů, což se na konci minulého roku změnilo. Pro rok 2024 lze pak předpokládat, že bude růst pokračovat. Odhadovaný mírný růst by se měl týkat zejména novostaveb v centru, přičemž u starších bytů a bytů před rekonstrukcí můžeme očekávat spíše stagnaci cen.

Vývoj cen bytů v Praze

Zdroj: Katastr nemovitostí

Podobný vývoj cen se odehrál i v Brně, kde též ceny v posledním čtvrtletí 2023 opět začaly růst a mírný růst můžeme očekávat i v roce 2024. Podobný vývoj pak nastal i v ostatních centrech velkých měst. Zpravidla se ale týkal novostaveb, nikoliv starších a energeticky náročných nemovitostí před rekonstrukcí. U nich lze očekávat v roce 2024 spíše jen stagnaci cen.

Vývoj cen bytů v Brně

Zdroj: Katastr nemovitostí

Jak se budou vyvíjet ceny rodinných domů v roce 2024?

Pro rodinné domy nastal mírný růst cen již v minulém roce a lze předpokládat, že to samé bude platit i pro rok 2024. Růst se bude týkat zejména nových nebo energeticky nenáročných nemovitostí po rekonstrukci a blízko center velkoměst. U jiných rodinných domů můžeme očekávat spíše stagnaci cen, nebo v některém případě i jejich pokles. Pokles se může týkat také chat a chalup.

Výraznější změnu může na realitní trh přinést až výraznější poklesem doporučených úrokových sazeb České národní banky, který by mohl nastat po polovině roku 2024.

Jak se budou vyvíjet ceny pozemků v roce 2024?

Na rozdíl od bytů a domů se růst pozemků nikdy nedostal do záporných čísel. V minulém roce jsme zaznamenali průměrný meziroční růst o 11,9 % a v roce 2024 lze tedy bez jakýchkoliv pochybností očekávat vysoký růst, který překoná i průměrný růst bytů a domů.

HB index pozemky

Zdroj: Hypoindex.cz

Je to proto, že pozemků je jen omezený počet a zastavováním infrastrukturou nebo nemovitostmi jejich počet dále klesá. Z toho důvodu jejich cena nepřetržitě a konstantně roste již od revoluce.

Kde budou stále klesat ceny nemovitostí v roce 2024?

Pokles cen nemovitostí můžete stále očekávat zejména na periferiích, a bude se týkat hlavně starších a energeticky náročných bytů nebo domů před rekonstrukcí, popř. chat a chalup. Změna může přijít až s výraznějším poklesem doporučené hypoteční sazby, který lze očekávat po polovině roku 2024.

Kde výrazně porostou ceny bytů a domů v roce 2024?

Výraznější růst cen domů a bytů v roce 2024 jistě spatříme v centrech velkoměst, jako je Praha a Brno, a bude se týkat hlavně novostaveb a bytů 2+1 nebo 3+1. V periferiích či jinde budeme svědky stagnace cen, nebo dokonce jejich poklesu. Větší růst a celkové oživení trhu můžeme očekávat až s výraznějším poklesem hypotečních sazeb nejdříve v druhé půlce roku 2024.

Prodat nemovitost, nebo koupit?

Pokud jste dosud váhali s koupí nemovitosti, začátek roku 2024 bude ta nejvhodnější chvíle k nákupu. Ceny nemovitostí budou stále nízko a zájemců málo. Pokud ale potřebujete prodat a nemáte půl roku nebo i více času, s prodejem rozhodně neváhejte. Ceny nemovitostí budou růst spíše jen zvolna a ještě jen lokálně. Na zlepšení ceny byste si mohli tedy ještě pěkně dlouho počkat.

Jestliže navíc vlastníte třeba nemovitost mimo centrum velkoměsta, která je stará, energeticky náročná a před rekonstrukcí, může vám hrozit i další pokles ceny. V takovém případě pak doporučujeme na nic nečekat. S okamžitým prodejem vám může pomoci například i služba okamžitý výkup nemovitosti.

Chcete vědět více o předpokládaném vývoji cen nemovitostí v roce 2024, nebo máte zájem o okamžitý prodej nemovitosti? Ozvěte se, poradíme vám.

 

Zdroje:
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2438838
https://www.kurzy.cz/zpravy/751253-swiss-life-hypoindex-prosinec-2023-sazby-stagnuji-pod-vrcholem-co-cekat-v-roce-2024/
https://www.kurzy.cz/zpravy/753048-data-cnb-k-cenam-nemovitosti-nadhodnoceni-cen-a-pravdepodobny-dalsi-vyvoj-cen/
https://www.kurzy.cz/ekonomika/sazby-cnb/
https://www.conseq.cz/aktuality/zpravy-a-oznameni/prumerna-mira-inflace-za-cely-rok-2023-dosahla-10-7
https://www.remaxalfa.cz/ceny-bytu/
https://www.banky.cz/clanky/vyvoj-urokovych-sazeb-hypotek/