Nebankovní půjčky: výhody a nevýhody

22. prosinec 2019
4 min

Půjčky u nebankovních společností vždy představovaly snadnější ale zároveň také riskantnější cestu, jak rychleji přijít k potřebným financím. Jejich výhody s sebou přináší i jisté nevýhody a než se pro nebankovní půjčku rozhodnete, pečlivě zvažte všechna rizika.

Před poslední novelou zákona o spotřebitelském úvěru před dvěma lety platilo, že při nebankovních půjčkách musíte být velmi obezřetní. I tak jste však mohli od neprověřených společností čekat kdejakou „levárnu“ třeba v podobě skrytých poplatků nebo krátkých dob splatnosti. Dnes však spadají poskytovatelé úvěrů pod dohled České národní banky, a tak jsou jejich produkty spolehlivější. To však neznamená, že byste měli ztrácet obezřetnost!

Výhody

  • Rychlé peníze v situaci, kdy je potřebujete
    Zařizujete nové bydlení, potřebujete se dostat z období chvilkové finanční nepohody nebo prostě jen chcete rodinu vzít na nezapomenutelnou dovolenou. V případech, kdy vyžadujete peníze během několika dnů, jsou poskytovatelé úvěrů jedním z nejlepších řešení. Dokáží poskytnout rychlou online půjčku i mimo pracovní doby nebo o víkendu. Peníze se také vyplácí v pohodlí domova bez nutnosti mít zřízen bankovní účet.
  • Individuální přístup a vyšší pravděpodobnost schválení
    Nebankovní společnosti vyhodnocují kritéria půjčky na základě individuálního posouzení každého žadatele, často na základě automatizovaných systémů pro vyhodnocení bonity. Půjčku tak dostane i klient, který by v bance neměl velkou šanci k úspěchu. Půjčky se pro ně stávají dostupnějšími a snadněji dosažitelnými.

Nevýhody

  • Vyšší úrok a krátká doba splatnosti
    Za rychlejší peníze si ovšem musíte také více připlatit. Vyšší cena půjčky se promítne nejen do úrokové sazby, ale také do celkové roční procentní sazby nákladů, tzv. RPSN (udává procento z dlužné částky, kterou musí klient zaplatit za jeden rok v souvislosti se splátkami, správou a dalšími výdaji týkajícími se čerpání úvěru). Díru do rozpočtu však může klientům udělat také příliš krátká doba splatnosti. Některé nebankovní půjčky musíte splatit třeba už v průběhu 30 dnů. Pro ty s napjatějším rozpočtem může tato skutečnost představovat problém hlavně kvůli vysokým poplatkům z prodlení. Ty totiž mohou nadále prohlubovat finanční tíseň a dostat dlužníka do dluhové pasti.
  • Riziko nespolehlivého poskytovatele
    Poskytovatelé úvěrů ještě pořád nejsou stejně spolehliví, jako bankovní domy. I u nich se v některých případech mohou objevovat skryté poplatky, poplatky za předčasné splacení, symbolické registrační poplatky nebo nutnost odeslání tištěné podepsané smlouvy, které vám půjčku zbytečně předraží nebo proces jejího vyřizování výrazně zpomalí.

Na co si dát pozor u nebankovních půjček

Klíčový je výběr té správné půjčky a nebankovní společnosti. Dbejte na reference a předešlé zkušenosti klientů společností. Vyhledejte si jejich recenze, ptejte se a vybírejte relevantní názory. Jednání s odzkoušeným poskytovatelem by měla být bezproblémová a jednoduchá. Poctivě čtěte každou smlouvu, hlavně pokud se jedná o půjčky. Čím je smlouva delší a složitější, tím více „neprozkoumaných zákoutí“ může obsahovat. Dokumenty, které v rámci půjček podepisujete, přečtěte pozorně od začátku až do konce i když se tato činnost může jevit jako otravná. Ty nejdůležitější věci často naleznete i v poznámkách pod čarou.

Z napjaté finanční situace se však můžete dostat různými způsoby. Jedním z nich je také kontaktování odzkoušeného partnera, který vám pomůže třeba výkupem nemovitostí. Nejlepším řešením je probrat svou situaci s odborníky, kteří vám v případě nejistoty poradí.